NyhederOplevelser & Udeliv

Er du den nye Rubiks mester?


Det er ganske enkelt. Rubiks cuben skal have seks ensfarvede sider for at være løst. Der er kun ni felter på hver side. Hvor svært kan det lige være? Tja…Rubiks cuben bliver også kaldt en professorterning, og det er ikke uden grund. Man skal nemlig ha’ gang i de små hjerneceller, når terningen skal løses. Der er over 43 trillioner mulige træk, men kun én løsning, så det er bare med at varme fingrene op! 

Hvilken cube skal jeg vælge?

Er det første gang, du stifter bekendtskab med Rubiks cuben? Så skal du starte i den simple ende, f.eks. med en 3x3x3 cube, som også er den originale. Den er perfekt til nybegyndere og lærer dig alt om, hvordan en cube fungerer, og hvordan du skal gå til den. For de fleste børn fra alderen 8-9 år og op er denne cube helt ideel. Og hvis man går i stå, er der hjælp at hente blandt de mange rubiks videoer og vejledninger på YouTube.

Trænger du til mere udfordring, kan du gå videre med 4x4x4, der i sagens natur er noget mere kompliceret. Den udfordrer virkelig din matematiske snilde og dine fingerfærdigheder. Efterhånden er der kommet mange andre modeller af Rubiks cuben, så det er snart kun fantasien, der sætter grænser.

https://mastercubestore.dk kan du se det store udvalg fra forskellige brands, f.eks. den helt nye Neo Cube, der består af 216 stk. 5mm magnetkugler. Eller ShengShou 10×10, der er verdens første masseproducerede 10×10 professorterning, og som har en god fleksibilitet og glidende rotation. 

gammel kvinde der løser rubiks cube

Hvor stammer rubiks cuben fra?

Rubiks cuben er faktisk en ungarsk opfindelse. I 1974 sad arkitekten og designeren Ernõ Rubik i sin hjemby Budapest og udtænkte den matematiske idé bag terningen. Den blev sat i produktion og snart var terningen et populært stykke legetøj over hele verden. Dens popularitet toppede i 1980’erne, men indenfor de seneste år har Rubiks cuben fået en revival, ikke mindst på grund af de mange nye typer fra forskellige producenter.

Både unge og gamle lader sig fascinere af terningen, og mange steder afholdes der ligefrem Rubiks turneringer. Verdensrekorden i løsning af Rubiks cuben er på fem sekunder og ejes af den dengang kun 14-årige amerikanske dreng Lucas Etter. Der er nok et stykke vej til, at du kan matche dén rekord – men som med så mange andre ting her i tilværelsen, så gælder det, at øvelse gør mester!

Tre vigtige ting at vide om din Rubiks cube

Når du går i gang med at løse din Rubiks cube, er der nogle helt grundlæggende ting, du skal være klar over. For det første består terningen af tre forskellige slags brikker, der benævnes “centerbrikker, kantbrikker og hjørnebrikker”. For det andet skal du have en forståelse for de forskellige algoritmer, som skal bruges til løsningen af terningen. En algoritme er en serie af rotationer, som man udfører på terningen for at løse en bestemt situation. En algoritme består for det meste af 4-9 træk. Og sidst men ikke mindst skal du være strategisk og have matematisk overblik, når du giver dig i kast med din nye Rubiks cube.